Kom igång med capsule wardrobe

En välfylld garderob är inte alltid den ”mesta och bästa” lösningen för en smidig vardag fri från klädbekymmer. Istället kan en överfylld klädkammare skapa mer oordning och ge dig en sämre överblick när det gäller till exempel att kombinera nya spännande outfits.

Du har säkert hört om engelskans capsule wardrobe vid det här laget. Tricket är att planera för en omgång med kläder och plagg som kan kombineras under en viss tid. Därefter rotera till ett nytt set och en ny omgång. Tänk säsong eller kortare – förslagsvis tre månader åt gången.

Som nybörjare kan det vara svårt i början. Men varför inte ge det en chans ändå? Jag brukar föreslå för mina kunder att göra en light variant. Planera för en månad och välj ut ett set med kläder som får fungera lite som ”go to”-plagg. Sen försöker du bära dem, kombinera i nya varianter och planera kring kläderna så stor utsträckning som det bara går. Samtidigt som du faktiskt tillåter dig full access till resten av din garderob förstås.

 1. Carina skriver:

  Jag har också testat ett tag och tycker det går snabbare att välja kläder på morgonen. Min variant är tre basfärger och två accentfärger där alla passar ihop. Klänningar undantagna då de matchar ändå 😉Hängde övriga plagg i andra färger lite separat i garderoben och har märkt att jag i stort sett aldrig tittar där.
  Dock har jag haft svårt att hitta accentfärg som jag tycker passar året runt… Jag valde exempelvis korall och turkos och nu på vintern känns det lite för somrigt, så det är mitt krux nu – eller så får jag ha två olika uppsättningar accentfärger…

 2. Vad härligt att se dig här på bloggen igen.
  Nyfiken på att testa en mer planerad capsule wardrobe, har provat lite grann men inte så planerad. Nu är jag än mer taggad att prova.

  1. Tusen tack, blir så glad av flera anledningar när jag läser din kommentar.

 3. Jag har kört på detta under hösten, och det har varit så skönt varje morgon. Det har varit lätt att klä mig och jag har lagt väldigt mycket mindre tid på just kläder. Jag har nog använt allt utom 2 klänningar, och då valde jag att ändå vara ganska generös just för att inte tröttna. Det har blivit tillägg av 3 plagg under hösten, som smält in himla bra.

  1. Härligt att höra. Så kul att få veta hur din upplevelse var. Tack! Tror att många blir inspirerade av dig i det här fallet.

 4. Lilly skriver:

  I höstas körde jag en variant av detta. Varje vecka hade jag ett plagg, som en kavaj eller byxa, som jag hade som bas. Eller en siluett, klänning hela veckan men olika klänningar. Funkade bra!

  1. Åh, bra input. Det kanske finns fler som kan göra så. Tack för att du berättar.

  1. Vilken härlig twist! Det ska jag ta med mig framöver 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..