ANNONS

#kutoo mot höga klackar

/

IMG_2849

Har du snappat upp #kutoo – hashtaggen från Japan som kvinnorna använder i protest mot att bära högklackat och le snällt? Idag publicerade DN en artikel om upphovskvinnan och jag kom genast att tänka på min krönika från 2018:

”Jag har precis sett Kristen Stewart protestera mot förlegade klädkoder genom att resolut ta av sig pumpsen på röda mattan i Cannes. Filmfestivalens riktlinjer fastställer klackar på mattan annars ingen entré. Så var fallet 2015 när kvinnor med platta skor fick vända i dörren. Trots en medicinsk orsak till det lågklackade skovalet fick de alltså kalla handen och nekades inträde.

I modevärlden säger vi alltid att skorna är en typisk tidsmarkör. Valet av skor visar din känsla för trend och stil. Just nu bevittnar vi en filmfestivalsarrangör som varken visar takt eller trendkänsla. När vi idag hyllar mångfald och jämlikhet mellan kön så skaver det att någon får nobben för ett par platta skor. Ta mig fan om det inte är både malplacé och passé på äkta franska.

Den som faktiskt var först att protestera och visa missnöje för klackregeln i Cannes var Julia Roberts som gick barfota på samma matta 2016. Visst höjdes ett och annat ögonbryn men någon regeländring kring klackhöjden gjordes aldrig. Sedan föll barfotaprotesten i glömska…

Tills nu. När Kristen Stewart böjer sig ner och tar av sig sina svarta Louboutains visar hon en hel värld att det får vara slut på fåniga klädkoder. Kvinnor kan faktiskt bestämma över sina egna skor. Filmfestivalen som är den 71:a i ordningen må ha sina gamla anor men året är 2018 och det är hög tid för nya vanor.

Tack Julia Roberts för att du tog första steget. Tack Kristen Stewart för att du tog det andra. Nu tar vi det tredje tillsammans – i skor som vi själva väljer!”

2
53

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00