48503f7e770c8054839a7f67e1931b35

Hjälp! Min kjol stramar och åker upp.

Det kom en läsarfråga på mejlen igår och jag tänkte passa på och svara på den direkt. Det gäller figurnära kjolar som envisas med att åka upp. Så här skriver läsaren:

”Har ett löjligt problem med att tajta kjolar åker upp över låren på framsidan trots en bra underkjol. Och samtidigt veckar sig trots stretch material. Betyder det att dom är för små och jag behöver en större strl eller varför?? Jag har lite fluff mage och höfter men smal midja. Hjälp!!!!”

b-2

Inte ”rätt” passform för kroppsformen

När kjolar åker upp på det där sättet då är passformen inte rätt. Den sitter troligtvis för snävt precis vid låren och alldeles för löst i midjan. För varje steg ålar sig kjolen sig uppåt. Försök att hitta en snäv kjol som inte är så rak i passformen utan som är mer ”kurvig” med plats för former. Det är viktigt att komma ihåg att raka kjolar kan vara variera i modellerna – från spikraka till lite mer rundad i skärningen.

Trikåkjolen är min favorit på flygresor.

Kjolen som passar kurvor

Läsaren som frågar passar troligtvis bättre i en modell som har mer plats för kurvor som kjolen från Ellos (adlink) på bilden här nedanför. En person med rakare kroppsform passar troligtvis bättre i kjolen från Saint Tropez (adlink) eftersom den är rakare skuren.

b

Köp inte första bästa raka kjol

Det är viktigt att prova sig fram till rätt sorts modell men en annan viktig sak är materialet. Tumregeln säger att ju kurvigare figur desto mjukare material är att föredra. Ju rakare kroppsform desto styvare material. Jag tycker därför att det är bra att prova sig fram, inte bara bland modellerna utan också bland de olika materialen som finns idag. Speciellt när det gäller pennkjolar.

b-4

Finhetsgraden på tygerna

En annan sak att ta hänsyn till men som kanske inte spelar så stor roll för de flesta är finhetsgraden på materialet. Trikåkjolar uppfattas som lite ledigare i stilen. På bilden ovan ser du en trikåkjol från InWear (adlink). Själv har jag en liknande och jag älskar till exempel att resa i en trikåtkjol. Reser jag från vinter till värme så brukar jag stajla med täta svarta strumpbyxor, t-shirt och stickat tröja. Efter landningen tar jag av strumpbyxorna och tröjan så är jag klädd för värmen som möter mig utanför terminalen.

b-3

Tänk på att stajla finkjolen

Är du istället på jakt efter en fina kjol vill jag råda dig att hålla utkik efter kjol som har hällor för bälte som denna kjol från Esprit (adlink). Det gör att du har möjlighet att stajla kjolen med små medel i framtiden. Du kan byta bälte, sätta en kedja eller en scarf.

– Inlägget innehåller adlinks –

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..