Kroppsformer: varför blir jag så stor?

kroppsform

Det kom ett mejl från Elisabeth som vill veta varför kroppsformen blir så ”jämnbred” och varför storkoftan ser ut som ett tält när hon bär den:

”Jag är en normalbyggd ganska atletisk kvinna med breda axlar. Skulle säga att jag är en blandning mellan timglas och v-formad i kroppstyp. Just nu är det modernt med stora öppna koftor. Jag älskar att svepa in mig under den kallare årstiden men jag blir så fyrkantig i dem. Midjan försvinner liksom och då blir jag jämnbred och ser ut som jag har på mig ett tält. Hur ska jag tänka?”

 

Elisabeth har en balanserad kroppsform och en tydlig X-figur med samma bredd på axel- och höftparti.

Elisabeth har en balanserad kroppsform och en tydlig X-figur med samma bredd på axel- och höftparti.

Här står Elisabeth insvept i den stora och härliga koftan. Nu framträder inte kroppsformen lika tydligt som förut istället smyger "tältkänslan" på.

Katarina svarar: Elisabeth, allt handlar om vilka linjer och färger som ögat uppfattar. Linjerna och färger framträder olika starkt. Grundregeln säger att ljust framträder mer än mörkt. Men det finns undantag. I vissa fall kan det vara det motsatta för att ögat uppfattar ett framträdande mönster. Så är det faktiskt i ditt fall.

När jag tittar på bilden med koftan så bildar alla svarta färger ett stort plus-tecken. Byxorna, toppen och de tvärrandiga linjerna på koftan smälter liksom ihop. Det gör att de framträder mest trots att regeln säger att den bruna färger är ljusast och borde ta mest plats. Ser du samma sak?

Plusset gör att du får känslan av jämnbredd. Jag skulle vilja säga att du får kroppsformen O. För att bryta plusset och gå från O-figur till X-figur föreslår jag att du stylar koftan på det här viset istället: 

Undvik svart! Skippa kombon med svarta byxor eller svart topp. Du vill inte att ögat kopplar samman koftans tvära linjer med något annat svart. Välj hellre blå jeans eller khakifärgade byxor.

Riv tältet! När du har en topp under koftan får man en känsla av att den stora och tjocka koftan tynger ner axlarna. Du förstärker tältkänslan. Satsa istället på en skjorta. För en uppstickande krage ger inte samma ”tung tältkofta”-känsla.

Markera midjan! Dina former doldes tidigare av de svarta plaggen. Den djupa ringningen på toppen förminskade bysten och midjan såg man inte skymten av. Trolla fram formerna med en lätt insvängd skjorta. Den behöver inte sitta tajt men just det att bysten kommer fram och man anar en svarvad midja gör att koftan kan både vara stor och bylsig utan problem.

Lycka till! Kram Katarina

  1. Hej! Jag känner SÅ VÄL igen Elisabeths problem för jag har ungefär samma kroppsform. Tyvärr är min erfarenhet att stora koftor, hur sköna de än är, inte funkar. Det gör inte löst hängande skjortor heller, eller s k ”boxiga” plagg. Våra breda axlar gör att plagg som hänger löst från dem döljer midjan och får oss därmed att se stora ut. Jag har otaliga gånger fått kommentaren ”oj, du måste ha gått ner jättemycket i vikt” när jag tagit av mig den rock som oftast är min arbetsuniform och folk fått se mig i privata kläder – trots att min vikt i princip stått still i mer än 30 år… Bagatell, kan det tyckas, men störande för man känner inte igen sig och vill inte upplevas som stor. Det enda som funkar är s k figurnära modeller – inte nödvändigtvis tajta, men som följer kroppsformen, är insvängda i midjan / svanken. De flesta blusar är också alldeles för vida – antagligen en kombination av mode och anpassning till allmän viktökning hos befolkningen – och jag brukar lösa det genom att sy in varenda en en aning i midjan för att få bättre form, men jag är rätt trött på det ibland.

  2. Vilka bra tips Katarina. Känner också igen mig i Elisabeths problem! Detta vore ju jättekul om ni gjorde ett modereportage för oss som är normalbyggda och relativt smala men har breda axlar. För jag kan ofta tycka precis som Claire också skriver att det är jättesvårt att hitta överdelar som gör rättvisa till figuren. Och som Claire också skriver så funkar ju alltid tighta eller figurnära modeller. Men ibland kanske man vill ha en oversize tröja eller boyfriend skjorta och kan vi ha det utan att vi ser ut som ett hus. Men jättebra tips på Elisabeths fråga. Ha en fin fredag. Kram Annika

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..