Receptet på min tomatpaj med filodeg och fetaost

recept tomatpaj

Tomatpajen med filodeg och feta är läcker, lyxig och lättlagad.

I nya numret av MåBra, nr 4 2016, får du som läsare kika in i köket hemma hos mig när jag bjuder på en läcker och lyxig tomatpaj med filodeg och fetaost. En favorit! Här kommer receptet:

 • 4-6 ark filodeg
 • 100 gram smält smör
 • 5 ägg
 • 1 dl vispgrädde
 • 1 dl ricotta
 • 1-2 paket fetaost
 • tomater i olika färger och storlekar
 • färska örter som oregano och timjan
 • salt och peppar
 • olivolja

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175  grader. Pensla pajformen och filodegsarken med det smälta smöret. Lägg arken i pajformen och tryck ut dem i formen lite försiktigt. Jag vikar alltid in kanterna och penslar dem med smör.
 2. Vispa ihop ägg, grädde, ricotta och hälften av fetaosten. Krydda med salt, peppar och färska örter. Häll ner i pajskalet och grädda ca 30-40 min. Fyllningen ska ha stannat och filodegen fått en gyllene färg. Låt svalna lite.
 3. Skiva och skär tomaterna i lite olika former. Smula resten av fetaosten. Nu återstår den konstnärliga biten – dekorera pajen med tomaterna, fetaosten och extra kryddor. Salta, peppra och ringla lite olja över så blir det inte bara tjusigt utan extra smarrigt också!

Till pajen brukar jag servera en sallad blandade salladsorter och sedan blir det en mix av tomater, gurka, rödlök och avokado. Det är också gott med en bit italienskt surdegsbröd eller en baguette som jag sedan bjuder med lite ”röror” eller vanligt smör till.

Tomaterna på bilden kommer från Vikentomater och det är lite blandade sorter som jag faktiskt inte kan namnet på. Dottern (längst till höger på bilden här) har sommarjobbat där, först som tomatplockare och därefter i sommarcaféet så det är hon som är tomatproffset här hemma!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..