Hur var sommarmodet på 70 och 80-talet?

I egenskap av stilexpert ska jag i sommar prata om sommarmodet genom tider i Sveriges radio P4 Extra.

I egenskap av stilexpert ska jag i sommar prata om sommarmodet genom tider i Sveriges radio P4 Extra.

I sommar ska jag prata om sommarmodet genom tiderna i Sveriges radio P4 Extra och just nu är jag i farten med att göra research och nu skulle jag behöva er hjälp!

Jag vill vet hur såg ni ut på somrarna förr och då specifikt 70 och 80-talet. 

Hur klädde ni er på somrarna och vad hade ni för plagg, mönster och färger? Stranden, fester och hemma. Ni kanske minns något speciellt trendgrej eller plagg som var speciellt inne.

Allt är av intresse, kommentarsfältet är öppet så bara skriv om allt ni kommer på! I det här inlägget kan du som minns sommarmodet på 50 och 60-talet berätta mera! Det går också bra att mejla mig: stilexpertenkatarina @ gmail.com.

Resultatet sänds i sommar och det är tänkt som en liten miniserie om sommarmodet i Sveriges radio P4 Extra och därför jag söker nu vanligt folk som vill berätta om sina sommarkläder genom tiderna. 

 1. 70-tal: jag var barn och hade likadan klänning som mina 10 år äldre systrar. Lite Jackie Kennedy-modell med vit botten och mönster i ljusblått och mörkblått. T-shirt med tidningstryck (som en dagstidning), byxor med tryckt mönster som om de var lappade. Gröna jeans med röd gardinfrans nedtill och galonhjärtan på knäna. Blå kjol med tryckt mönster av röda och gula körsbär, har kvar en bit som Barbie-kjol.
  80-tal: tonåring med espadrillos, ballongkjol i mintgrönt, ballongbyxor och linnen med stora armhål (ett med tryck av melonskiva), tröjor med V-ringning bak varav en med hela baksidan i nättyg och en som var i färgen aprikos.

 2. Tidlig på syttitallet hadde jeg hotpants, som en hel sak med shorts og overdel i ett med blixlås. Smalt belte i midjen og toppen av det hele, hvite chrushlakkstøvletter. De var helt forferdelige å ha på, som trange plastsokker. Pustet overhodet ikke, men superkule var de. Hadde lang vest til dette.

 3. Jag tänker direkt på några favoriter från skolavslutningar: 1976 (9:e klass) hade jag på mig en tight jeansklänning i skjortmodell och till den blå-vitrandiga knästrumpor och vita platåträskor. Ansågs trendig och fick mycket beröm 😉 1978 minns jag att nästan alla kompisarna hade singoalla-ringade klänningar i vit spets medan jag körde på den alternativa mer damiga trenden; 40-tals klänning med liten krage, axelvaddar och knäppning fram. Skorna var peeptoe med klack. 81-82 började jag klä mig i gympakläder – eller aerobicskläder som det hette då – både på stranden/semestern och hemma i stan om somrarna. Korta blanka sportshorts i knallfärg var ett måste. Senare under mitten av 80-talet fanns en tydlig stilförebild för mig – Madonna. Spetsvantar, byxor med hängslen etc. Sommar som vinter 🙂 Snyggt var det inte men kul hade jag! 🙂

 4. Tonåring på 80-talet.kort cerise trikåkjol med ett gult bälte, turkos blus, spetsvantar och ljusrosa läppstift. Jeansjacka till det och pumps med taxklack. Roligt var det men snyggt nej.

 5. Åh! Tusen, tusen tack för era utförliga beskrivningar. Ska anteckna så pennan glöder. Ni är bäst. TACK!

 6. På skolfotot i nian 1979, precis före skolavslutningen bär alla utom en (jag) blåvita stickade ”islandströjor”. jeans och träskor. Jag bär vinröd rutig flanellskjorta och jeans. På 80-talet köpte jag en snygg rutig kort jacka med enorma axelvaddar, och då menar jag enorma. Hittade den i en boutique i Athen. Hade inte haft ett vackrare plagg före det, tyckte jag. (har den kvar än)
  Mot slutet av åttiotalet var det vid lång kjol och lila sidenblus med också den med axelvaddar. Brillorna……oj oj, på slutet av åttiotalet var det pilot som gällde (då som nu)
  På åttiotalet hade jag stora svarta tunna plastbågar med en tunn cerise rand på skalmarna och ett par hel vita.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..