Så ska du klä dig för att må bra

Enligt forskare i USA så mår vi bättre i kostym eftersom vi tänker bredare. Slappa kläder gör oss mer detaljorienterade.

Enligt forskare i USA så mår vi bättre i kostym eftersom vi tänker bredare. Slappa kläder gör oss mer detaljorienterade.

Nu är det bevisat – klädstilen har betydelse för välbefinnandet – detta enligt forskare i USA som i en studie har kommit fram till att kläderna inte bara påverkar hur du uppfattas utan även dina tankar och hur du mår.

För The Huffington Post berättar en av forskarna, Michael Slepian, att en formell klädsel får oss att känna oss mer betydelsefulla och starka. Enligt studien kan också den formella klädsen höja humöret om du känner dig fin och trivs i kläderna.

På mina föreläsningar om stil och kläder brukar jag säga att ”känns det bra, så är det bra”. Personligen tror jag inte att en kostym alltid är det bästa valet i alla lägen.

I det här inlägget skriver jag om hur mönster tillskriver oss olika attribut och hur du kan påverka din omgivning vare sig du bär kostym eller ej.

För dig som vill veta ännu mer: 

Snäll eller tuff – tyget på dina kläder säger vem du är. 

Tre tips för att inte uppfattas som en slav-maja!

 1. Carina skriver:

  Hej, jag är också på jakt efter alternativ till kavaj. Männen har det lätt för sig. De kan alltid se välklädda ut i mörka jeans, en skjorta och en snygg tröja ovanpå och kanske en kavaj vid sidan av. Vad skulle den kvinnliga motsvarigheten till detta vara? Jag tycker att skjorta med krage ibland kan se för manligt ut på mig. Vilka typer av blusar och tröjor kan man kombinera så att man ser välklädd ut (precis som männen) men ändå kvinnlig? Det vill säga: konkret vilka jeans, blusar och tröjor fungerar för att se kvinnlig och fin ut?
  Carina i Växjö

 2. Claire skriver:

  Stickad kavaj låter inte så dumt, men jag har nog inte sett någon lämplig. Har du någon bild som visar ungefär vad du syftar på?

 3. Claire skriver:

  Hej! Intressant ämne. I mitt jobb ingår det ibland att föreläsa, och jag känner mig inte alltid helt bekväm med det. Då brukar jag välja kavaj, det får mig att känna mig säkrare. Det inger viss respekt och man uppfattas som seriös. Den måste dock vara välsittande och elegant, annars blir effekten den motsatta och man ser tråkig och utklädd ut. Det är väl det Camilla Thulin syftar på – hon tycker ju inte att kvinnor ska bära kavaj överhuvudtaget (och där tycker jag hon har fel, fast hon har rätt i mycket annars). Själv har jag hittat mina pålitliga favoriter hos Filippa K och BOSS. Samtidigt medger jag att ”alternativ till kavaj” är en stående punkt på min shoppinglista, och jag skulle uppskatta om du kunde ge lite förslag! ”Dräktjacka” som Camilla T föreslår låter bra men är svårt att hitta för oss som är långa – de flesta verkar vara sydda för kvinnor under 165 cm och ser urvuxna ut på oss övriga. Så lite tips vore MYCKET välkommet!! Trevlig helg!

  1. Åh, det är en bra fråga att ställa vidare till alla bloggläsare: ”alternativ till kavaj” – vad är det? Vi får helt enkelt fundera vidare men Claire, vad tycker du om stickade kavajer?
   Trevlig helg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..