Stilexperten om flickors kroppsideal och mammors ansvar

Mamma

Småflickor får inte skeva ideal av dockor, de får det av sina mammor. Bilden lånad från Elite Daily.

Lagom till julshoppingen får utseendefixerade Barbie konkurrens av Lammily, dockan med proportioner som en riktig kvinna, med både finnar och celluliter. Äntligen! En docka som uppmuntrar till en förändrad syn på dagens skeva ideal.

Men, småflickorna får inte skeva ideal av dockor. Det får de av sina mammor! En gammal sanning som de flesta föräldrar har hört är att ”barn gör som vi gör inte som vi säger”. Därför har vi mammor en skyldighet äta potatisgratängen istället för ”att banta” vid middagsbordet. Vi får inte sucka framför spegeln och racka ner på vårt utseende så att barnen hör. Vi måste visa att vi gillar oss själva trots extra kilon och cellutliter. För vi är förebilderna – inte Barbie!

Jag förespråkar inte en utseendefixering där kvinnor ska se ut på ett visst sätt. Istället brinner jag för att var människa ska hitta vad som passar just den personen, oavsett kroppsform eller ålder. Låt oss hjälpas åt att förändra skeva ideal genom att visa våra dockälskande barn hur mycket vi tycker om oss själva!

Källor: Expressen och Elite Daily

  1. Bra skrivet, just det där att inte äta själv och att stå o sucka tror jag är något som många gör men inte tänker på. Lammily ser för övrigt mycket snyggare ut i mina ögon!

    1. Tack, det tror jag är så viktigt att komma ihåg. Sen är man bara människa och det är ju inte förbjudet att ”sucka” men jag tror att det är viktigt att bli påmind. emellanåt.

  2. Så sant! Jag älskade Barbie! Men ser att jag skulle behövt en Lammily. Det hade besparat mig många fundering på vikt m.m. Bra inlägg!

  3. Haha, jag fick ingen Barbie när jag var liten för min mamma tyckte hon var ett dåligt kvinnoideal, fick Skipper i stället och senare några andra dockor som inte finns längre. Snacka om 70-talsfeminism!

    1. Ja, jag tänkte faktiskt på Skipper härom dagen och tänkte på att hon var lite mer lika Lammily. Kul att du berättade!

  4. Jättebra att lyfta detta! (istället för att jubla över en något förändrad docka med massa fokus på utseende…)

    Även ”inte fult att vilja vara fin”-grejen gillar jag: att vara emot ideal och utseendehets behöver inte betyda att man inte får bry sig om kläder och annat kul!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..