Strumpbyxor på sommaren – så gör du!

närbild på fötter med nylonstrumpor

Strumpbyxan – älskad och hatad

Strumpbyxor på sommaren kan vara svårt så idag ska vi prata om nylonstrumpor. På kontor med dresscode och på jobbmöten är det strumpbyxa på som gäller! Med undantag för jeanskjolar och liknande bomullsplagg men ofta är det ju inte en passande kläder i sammanhanget. Känns det för varmt och klibbigt då hävdar jag att du ännu inte har hittat rätt. Här är några saker som du kan tänka på:

1. Satsa på tunna strumbyxor, runt 15-20 denier och köp den större storleken om du är på gränsen mellan två storlekar.

2. Smaken är olika! Glansiga strumpbyxor kan se onaturliga ut så prova allt från matta nylonstrumpbyxor till mer glansiga för att hitta vad som är rätt för dig.

3. Dyrare är inte alltid bättre. Själv har jag burit billiga strumpbyxor från hyllan på bensinmacken till dyra lyxmärken. Ta ett varv förbi strumphyllan varje gång du besöker en butik.

4. Töj alltid ut dem före användning, en eller flera gånger. Dra i dem på längden, stoppa ner handen och spreta med fingrarna när du drar ut handen.

Det brukar bli ganska livat med just strumpbyxor och jag vågar hävda att vi kanske inte kommer att tycka samma. Jag skulle vilja veta vad just du tycker om strumpbyxor – när är det till exempel ocker att gå utan och när har du strumpbyxor?

Mer läsning:

Så fixar du jobbstilen i sommar!

Mina bästa stiltips för din garderob.

 1. Hej Katarina!
  Jag tycker om själva ”strumpbyxorna” men inte hur de sitter kring midjan eller vad man kan säga. Jag har börjat titta på stat-ups & stockings istället. Det kanske är ”opassande” att ha? I vissa fall är vanliga strumpbyxor nödvändigt då kjolen/klänningen kasar upp när man sitter, och att visa hela kanten är inte någon höjdare. Men är det okej vid användning av längre kjol/klänning eller inte? Och vad bör man tänka på?

  Tack för en superbra blogg!

  1. Hej J! Så kul att du gillar bloggen – tack för berömmet! Jag förstår (tror jag) vad du menar med hur de sitter runt magen. Det är ju ganska vanligt att strumpbyxorna skär in och känslan kan väl liknas vid ett som ett bh-band på axeln fast nu istället runt magen.

   Klart att du ska ha stay-ups istället om det känd mer bekvämt. Du kan använda både till kort och lång kjol så länge du är obs på kanten, för precis som du skriver så är det ju mest passande att den hålls dold.

   Tänk på att det ibland kan vara snyggast med en underkjol när du har stay-ups. Då blir det inte synliga ”gupp” där stay-upsen klämmer åt. Men som sagt, det beror på hur materialet är på kjolen/klänningen.

   Tack för din kommentar!

 2. Ler för mig själv. Det här inlägget kommer jag att läsa flera gånger, jag som oftast ogilla ”nylonstrumpekänslan” mot benen. Jo det är snyggt, onekligen. Har sakta men säkert börja vänja mig vid knästrumpor i nylon. Nej, jag visar aldrig kanten utan har dem under mina svarta snyggbyxor på jobbet. Nylonstrumpor på sommaren…hua! Den tål att tänkas på, länge, kanske ända till september. Jag behåller nog byxorna på istället, i en tunnare variant. PS, Skriv gärna om bra underklänningar när du ändå nästan är inte på ämnet!

  1. Ja, tänk så olika man kan vara. Jag skrattade när jag läste dina rader om hur det tål att tänkas på ändå till september… 🙂
   Jag ska se vad jag kan hitta på om underklänningar. Kram

 3. Midjan ja, vilken modell om någon är bra där?! Vet att Twilfit hade en superbra för många, många år sedan som de tyvärr tog bort ur sortimentet 🙁 Jag har gärna en modell som är lite lägre, men tillverkas det ens? Och – hur får man dom att sitta kvar uppe utan att börja hasa ner och korva sig i skrevet/på låren? :O Kram

  1. Bra fråga som jag har ett superbra svar på! Håller på det ett tag men återkommer i veckan. 🙂 Lägre modeller har jag inte hittat. Tyvärr! Kram

  2. Tycker att Spanx strumpbyxor sitter fantastiskt över magen. Och är extra långa i benen. Kostar lite men håller fantastiskt bra enligt mig

 4. En fråga som inte alls hör till inlägget……köpt ett par ljusa lite finare chinos, kortare modell, mitt emellan chinos/kostymbyxor kan man säga. Behöver ett skärp till men vet inte vad som passar…gillar inte för smala skärp. Jättetacksam för svar!!

  1. Hej Anne!

   Du kan troligtvis ha lite olika skärp, det beror på vad du tänker matcha med. Skorna och toppen/tröjan får avgöra brukar jag säga. Kan du specificera lite mer hur du hade tänkt dig? Kram Katarina

 5. Katarina, jag ska på bröllop i sommar i juli. Bröllopet äger rum i London antar att det inte är OK att hoppa över strumpbyxorna. Jag ska ha en sko med öppen tå med sling back och tycker att det är lite svårt att hitta bra strumpbyxor till den här typen av skor. Tar gärna emot tips på en strumpa som man står ut med i sommarvärmen.

  1. Jag hade rekommenderat dig att satsa på en tunn strumpa, ca 10 den och utan tåförstärkning. Kom ihåg att det kan vara lite svårare med strumpor utan tåförstärkning eftersom de inte är lika slitstarka. Ha med dig ett extra par som reserv.
   Önskar er ett trevligt bröllop!

 6. Gällande skärp…byxorna är ljusa lite gråaktiga, toppen är ett finare linne i viskos, ljusblått. Tänkte mig ljusare skor, typ kilklack. Kanske ett ljust lite diskret skärp kan passa? Osäker på hur brett skärp man kan ha till sådana byxor. Gillar inte för tunna skärp, passar inte mig tycker jag.

  1. En variant är att helt bryta mot det ljusa och faktiskt bära ett mörkare bälte + skor. Du förstår, det ljusa kan lätt hamna allt för mycket i fokus. Ju nättare skor desto nättare bälte. Jag tror att du ska satsa på ett bälte som är ca 2 cm brett.

 7. Hej Katarina.
  Tycker det är lite svårt ibland med storlekar på strumpbyxor.Har 39-40 i storlek.
  Var bort bjuden på nyårsafton och köpt ett par mörk lila Cecilia de rafael 15 denier halv glannsiga.Tyckte dom var snygga.Tar försiktigt på mej dom och känner att dom sitter rätt tajt över skärt och lår.Panik.Men tänker att dom kanske töjer sig något.När vi sen ska sätta oss tillbords panik igen.Känner hur nylonet spänner rejält över låren.Men dom höll otroligt med tanke på hur spännt dom satt och 15 denier.
  Sussi

 8. Hej – något som slog mig när jag läste detta inlägg var att det blir mer och mer vanligt med informell klädsel, både på jobbet och när man går ut. Själv jobbar jag på ett IT-bolag med många unga medarbetare (jag är 50+, nästan äldst här) och skulle jag komma med nylonstrumpor på sommaren så skulle ju tantstämpeln vara tatuerad i pannan på mig för evigt… Jag funderar mycket på hur jag ska klä mig – jag har tidigare haft mycket mer strikt klädsel på mina förra jobb men nu är det en väldigt avslappnad stämning och även om jag SKULLE kunna ha pumps och kavaj så känns det liksom fel. Man vill smälta in men samtidigt inte göra avkall på sin egen stil. Killarna här går mest i jeans och T-shirt och tjejerna likaså men de kan också bära vintageklänningar och det absolut senaste. Detta gäller alla, även cheferna – jag är en av cheferna. Tänk Malmö, tänk hipster – där har du stilen. Hur ska jag då klä mig? Tar jag mig en vintageklänning känner jag mig utklädd och den strikta stilen passar som sagt inte alls. Och jag vill inte BARA klä mig i svart. Vad rekommenderar du? Kanske något ni vill ta upp i ett poddavsnitt? Tilläggas ska att jag inte tillhör de små tjejernas skara, utan är en juicy 44:a (efter denna glass- och rosésommar förmodligen 46:a, haha) utan att för den skull vara tjock, mer kurvig och ganska lång. Ganska klassisk timglasfigur så skräddat och lite damigt är egentligen det som klär mig bäst. Hur kan jag rocka till mig utan att det blir patetiskt?

 9. Personligen trivs jag inte i stay ups, antingen glider de ner eller så skär de in. Fast det ska mycket till för att jag ska sätta på mig strumpbyxor i värme som denna, nu är det bara ben som gäller 🙂 ! Jag håller med om att dyrare inte behöver vara bättre, liksom att större storlek är bättre än för små. Mina personliga favoriter är från Cubus – helt rimliga i pris och INGEN, jag lovar absolut ingen, ser skillnad på dessa och s k ”dyra, fina” som dessutom går sönder precis lika lätt som de något billigare. Bästa tipset är nog det att ha ett extra par med sig – om inte annat så för att förekomma Murphys lag…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..